Hoeveel dpi?

"Hoeveel dpi?" is een vraag van klanten die we vaak te horen krijgen als ze afbeeldingen moeten voorbereiden voor op een website. Meestal zeggen webdesigners dan 72 dpi, maar is dat nog wel waar?

De dpi (letterlijk: dots per inch) waarde voor afbeeldingen op het internet is namelijk niet relevant als de pixelwaarden gegeven zijn, want een pixel komt overeen met een beeldpunt op het scherm. De groote van een afbeelding op het scherm wordt namelijk bepaald door de groote van de beeldpunten van het scherm zelf. Dit kun je zelf zien als je dezelfde webpagina op twee verschillende computers bekijkt, als je een meetlat over de afbeelding legt zal de groote van de afbeelding op het scherm meestal verschillen.

Als je dus een afbeelding hebt van 1000x1000 pixels dan zullen er altijd 1000x1000 pixels in die afbeelding zitten, ook al is de dpi waarde 10 of 2000. Het enige dat een verschillende dpi waarde aangeeft is hoe groot de afbeelding moet worden geprint.

Maar waarom geeft iedereen dan als antwoord 72 dpi? Lang geleden, nog voor het internet bij iedereen thuis mogelijk was, was de resolutie van de eerste Apple Macintosh schermen bijna 72 dpi, en voor het gemak werd deze resolutie als standaard gezien.

150 dpi / 300dpi

Voor het gemak was het antwoord dus 72 dpi, maar in de praktijk is dat eigenlijk niet waar. Een beter antwoord dat je voor het gemak kunt geven is 150 dpi of 300dpi. Dat zijn resoluties die de meeste inkjet printers makkelijk aan kunnen. Een afbeelding met de grootte 1000x1000 pixels wordt met 150 dpi ongeveer 6x6 cm groot uitgeprint en ziet er dan ook redelijk scherp uit, grotere afbeeldingen (bijvoorbeeld digitale fotos op 3 megapixel) komen beter over met 300 dpi.

Helaas doet een computer op dat vlak vaak eigenwijs, en wordt de afbeelding alsnog vergroot of verkleind zodat deze mooi op het papier past.

Meer informatie hierover kun je vinden op: http://www.scantips.com/no72dpi.html

Andere blogs

  • Er zijn geen nieuwere blogs.
    Probeer eens een fijne oudere, zoals die hiernaast!

  • Anke Willems Anke Willems
    Anke Willems blogt

    Sortofdate.com