Magento tips voor webshop beheerders #1

Magento is op het moment het beste OpenSource E-commerce systeem dat we kennen. Toch is het af en toe niet helemaal vanzelfsprekend om bepaalde dingen te doen, vandaar dat ik af en toe handige tips over Magento ga plaatsen. Dit is aflevering één.

Met handige tips bedoel ik in dit geval vooral handige tips voor mensen die zelf ook beheer van Magento stores moeten of willen doen. Normale mensen kunnen dit stukje dus gewoon overslaan.

Voor de volgende aanwijzingen is een stevige kennis van shell commando's en SQL nodig. Omdat je nog steeds niet afgehaakt bent ga ik er vanuit dat je je SQL van je PHP kunt onderscheiden, alle volgende handelingen naar aanleiding van dit artikel zijn dus op eigen risico.

Een Magento installatie kopieren

Bereid de bestanden voor.

Zoals bij alle acties waar je wijzigingen aanbrengt moet je eerst een goede backup maken, in dit geval van de magento directory op de server en de bijbehorende database.

In deze stap moet je de cache en andere tijdelijke bestanden weghalen, dit scheelt een boel kopieerwerk. Samengevat betekent dit dat je de magento/var directory leegmaakt, maar je kunt ook nog de downloader directory opschonen waar alle packages van de installer staan. (magento/downloader/pearlib/cache)

Kopieer de bestanden naar de nieuwe server

Neem hier rustig de tijd voor want een eenvoudige installatie met data is al snel enkele honderden megabytes. Even alles in een '.tar' bestandje inpakken en op de server via de shell weer uitpakken is geen luxe.

Kopieer de database gegevens.

Bereid de mysql op de nieuwe server voor op de installatie. Maak hiervoor als dit nodig is eerst een database en een user aan. Stel dan de rechten zo in dat de aangemaakte user genoeg toegang heeft tot de magento database, voor het gemak is dit een user met alle rechten. ( 'GRANT ALL ON magento_db.* TO magento_dbuser@localhost;' waarbij de user en databasenaam natuurlijk moeten worden aangepast)

LET OP!: Dit is niet mogelijk met de meeste phpMyAdmin installaties, gebruik voor het exporteren en importeren bijvoorbeeld MySQL Administrator of een andere tool die InnoDB transacties kan interpreteren.

Pas de directory rechten aan.

De volgende bestanden en directories moeten beschrijfbaar zijn voor de webserver: 'magento/var/.htaccess', 'magento/app/etc', 'magento/var' en 'magento/media'

In de shell gaat ook dat lekker makkelijk met het commando 'chmod -R a+w magento/var/.htaccess magento/app/etc magento/var magento/media'

Pas de configuratie bestanden aan als dit nodig is.

In het bestand 'magento/app/etc/local.xml' staan de inloggegevens van de database die de magento installatie gebruikt. Voer hier de eerder aangemaakte user en databasenaam in.

Pas de database aan.

Dit betekent vooral de paden naar je stores / de domeinnamen. Deze gegevens zijn te vinden in de tabel 'core_config_data'. Met de SQL Query 'SELECT * FROM core_config_data WHERE path LIKE 'web/%/base_url';' kun je een handig overzicht krijgen, en de paden voor de winkel aanpassen naar de nieuwe situatie.

Na deze stappen kun je de nieuwe site bekijken.

Bron: Magento forum

Andere blogs